Bebeğimin dişleri sürer sürmez çürüdü. Nedeni ne olabilir? Diyerek hastaların diş hekimine sıklıkla başvurduğu bir problemdir. Dişlerin üzerinde sürer sürmez kahverengi lekeler oluştuğu ya da bu dişlerin kırılıp döküldüğü gözlenir. Aslında bu lekeler diş çürükleridir ve dişler de çürük nedeniyle kırılır. Bebek beslenmesinde en önemli besin olan anne sütü ya da inek sütü doğal olarak şeker içerir. Gece yatmadan önce yada uyku sırasında bebek anne sütü yada biberon emerse süt ağızda birikerek mikropların dişleri çürütmesi için elverişli bir ortam oluşturur. Bu nedenle özellikle gece beslenmesi sonrası dişlerin temizliğine özen gösterilmelidir.
Biberon çürüğünden korunmak için ne yapmak gerekir?
Bebeklerde meydana gelen çürüklerin tedavisi çok güç olduğundan, koruyucu önlemlerin erken dönemde alınması gerekir.
Bunlar nelerdir?
- Bebeğinizin gece ağzında biberonla uyuma alışkanlığını önleyin.
- Beslendikten sonra uyutmaya çalışın.
- Biberondaki süte şeker, bal pekmez gibi tatlandırıcılar ilave etmeyin.
- Bebek beslendikten sonra mutlaka su içirin.
- İlk dişlerin sürmeye başlamasıyla gece ve sabah beslenmeleri sonrası Parmağınıza sardığınız temiz ve nemli bir gazlı bez, tülbent veya temiz bir bez ile dişlerini silerek temizleyin.
- Bala, pekmeze, reçele batırılmış emzik vermeyin.
- Çocuklara asitli içecekler vermeyin.
- Mümkün olduğunca erken yaşlarda çocuğunuzun biberonu bırakıp, sıvıları bardaktan içmesini teşvik edin. Fakat çok erkenden biberonu bıraktırmaya çalışmayın. Emme hareketi, çocuğun yanak kaslarının ve dil kaslarının gelişmesini sağlamaktadır. Çok erken dönemde emmeyi bıraktırmaya çalışmak psikolojik problemlere de sebep olabilir.